Vyhliadková veža na Dubni


V čase, keď stavby rozhľadní zažívajú renesanciu, prevládajú siluety drevených alebo kovových konštrukcií. Tie sú veľmi lákavým spôsobom ako sa k tejto téme postaviť, avšak je to len skratka, ktorá nedá dielu dostatočný čas na to, aby malo možnosť potvrdiť svoju kvalitu v čase. V našom súťažnom návrhu sme rozhodli ísť proti tomuto trendu a priklonili sa k riešeniu stálemu a dlhodobo udržateľnému, k murovanej konštrukcii.  
Idea návrhu stavia na zážitku z čistej turistiky (stúpanie, výhľady, miesta oddychu, dobytie vrcholu). Východiskom bol samotný masív Dubňa a profil celej hrebeňovej trasy od Budatína po Zástranie. Stúpania a klesania sme pretransformovali do jednotlivých schodiskových ramien rôznej strmosti, čím vznikla cesta sama o sebe (rôzne obtiažnosti cesty na vrchol). Trasa je generovaná tak, aby bolo možné v dostatočných intervaloch odpočívať alebo sa vyhýbať ďalším návštevníkom. Počas výstupu je príležitosť na niekoľko výhľadov do okolitej krajiny a rozličné výšky priestorov spolu so zmenou rastra muriva poskytujú jedinečné svetelné scény. Divadlo sa odohráva počas celého roka, bez ohľadu na počasie, v bezpečí tubusu veže. Rôznorodosť vnútorných priestorov je v ostrom protiklade so striktnosťou hmoty fasády a dáva priestor ľudskej fantázii, keď za každým rohom nastáva nová situácia.





autor Martin Varga, Martin Kvitkovský
miesto Žilina, SR
podlažná plocha 47 m2
klient Mesto Žilina
štúdia 2016
súťaž