Pernek


Keď architekt a teoretik architektúry zverí tesne pred cieľovou páskou dokončenie vlastného bývania svojim kamarátom. Víkendový apartmán, skromná nadstavba nad garážou v obci na úpätí Malých Karpát, ktorú náš spolužiak začal svojpomocne budovať ešte počas štúdia na vysokej škole. Hrubá stavba bola hotová niekoľko rokov, už iba dokončiť interiér. “Iba” sa pretiahlo takmer na dekádu, až to nakoniec vyústilo do vety: ”Chalani, potrebujem, aby ste mi to nakreslili, ja na tú špinavú robotu nemám čas” :)
Predstava o atmosfére interiéru bola jasná takmer od začiatku stavby a ako podklad sme dostali dva farebné gvaše. Málo? Veľa? Vzhľadom k situácii asi tak akurát.
Strohá betónová kocka, surové povrchy, existenciálne minimum. Čo najmenej vecí, aby zostalo čo najviac priestoru na užívanie si. Dve sklobetónové steny, dva kusy vstavaného nábytku, jeden obklad. Trochu posunutá základná farebnosť a priznané štruktúry. Betón, sklo, kov, drevo, látka. Materiálové a farebné kontrasty.
Slnečný víkend, brandy v Zlatej Zuzane, rozviata košeľa a bosé nohy na peržane. Čo viac?





autor Martin Zaiček, Martin Varga, Martin Kvitkovský
miesto Pernek, SR
podlažná plocha 47 m2
klient súkromný
štúdia 2019
realizácia 2020
foto ô