Osvaldova


Rekonštrukcia historického bytu v centre Nitry.
II. Obytný dom postavený medzi rokmi 1925-28 bol pôvodne určený pre spločenský významnú vrstvu učiteľov a mestkých úradníkov. Po roku 1945 nahradili učiteľov dôstojníci armády a v 60-ych rokoch po vybudovaní moderného sídliska Chrenová, doň boli presídlení spoločensky nepohodlní obyvatelia mesta. Aj napriek dlhodobej absencii sanácie a postupnej degradácii niektorých jeho častí, patrí bytový dom dodnes k tomu najlepšiemu, čo bolo v meste postavené.
Ideálna orientácia a konštrukčný systém umožnili zmenu dispozície bytu, aby priestor vyhovoval mladej rodine. Veľkorysý dvojizbový byt v takmer pôvodnom stave bol relatívne jednoducho premenený na dva a pol izbový. Vstupná chodba je priamo presvetlená cez novovzniknutú kúpeľňu, pôvodná kuchyňa s kúpeľňou boli zlúčené a na ich mieste vznikla detská izba /zatiaľ pracovňa/ orientovaná do zeleného vnútrobloku. Spojením dvoch miestností orientovaných do tichej ulice bola vytvorená hlavná denná časť bytu s oddelenou spálňou rodičov. Tri jednoduché kusy vstavaného nábytku vytvárajú v najväčšom priestore charakterovo rozličné zákutia a atmosféry. Všetko hodnotné je zachované, priznané a aj po takmer sto rokoch, stále funkčné.





autor Martin Varga, Martin Kvitkovský
miesto Nitra, SR
podlažná plocha 82 m2
klient súkromný
štúdia 2017
realizácia 2018
foto Peter Čintalan / Dynameet